Domain yani Türkçe karşılığı ile alan adı, web sitelerinin isimleri ya da sitelere ulaşmamızı sağlayan adresler olarak düşünülebilir. Web sitelerinin sahip olduğu ip adreslerinin, kullanıcılar için daha akılda kalıcı olması nedeni ile 1985 yılında dünyada yürürlüğe girmiş bir oluşumdur. Domain internetin bu denli yaygınlaşabilmesi ve kullanılabilirliği konusunda etkin rol oynamıştır. Örnek verecek olursak; www.domainler.com.tr bir domaindir. Bir başka örnek www.google.com bir domaindir. Domainler olmasaydı www.google.com adresi yerine 216.58.212.36 gibi bir ip adresi ile Google web sitesine ulaşmamız gerekecekti. İşte tam bu noktada karmaşık ve akılda kalmayacak ip adresleri yerine dünyada kabul görmüş, dünya standartlarında, akılda kalıcı domain yapısı üretilmiştir. Dünyada domainlerin kontrolünü ve standartlarını belirleyen kurum ise ICANN dır. ICANN merkezi ABD’de bulunan ve kar amacı gütmeyen bir kurumdur. Bir domain kayıt etmek için ICANN’nın yetkilendirmiş olduğu domain yazmanları vasıtası ile domain kayıt edebiliriz. Ülkemizde bulunan domain yazmanları ile domain kayıt edebileceğimiz gibi diğer tüm ülkelerdeki yazmanlardan da domain kayıt edebiliriz. Dünyada kabul görmüş domain standartlarına bakacak olursak; Domain uzantıları, kullanılabilecek karakterler, domain karakter uzunluğu gibi başlıklarda incelenebilir.
Domain Uzantıları;
Domain uzantısı, isimden sonra gelen ve markanın ya da projenin nasıl bir dalda faaliyet gösterdiği konusunda kullanıcılara bilgi veren ve projeleri sınıflandıran uzantılardır. Bu uzantılar iki alanda incelenmektedir; Ülke kısaltmalı üst seviye alan adları (ccTLD) ve Genel üst seviye alan adları (gTLD)
Genel üst seviye alan adları (gTLD);
.com = Ticari alan adı olarak üretilmiş olmasına rağmen günümüzde her tür site için kullanılmaya başlamıştır. İngilizce de "commercial" anlamına gelmektedir. yani ticari.
.net = İngilizcede ağ uzantısı anlamına gelen "network" kelimesinden kısaltılmıştır.
.org = Organizasyonlar için kullanılır "organization" kelimesinin ilk üç harfi kullanılmıştır.
.biz = Bu uzantı iş, ticaret anlamına gelen "business" kelimesinden kısaltılmıştır.
.info = Uzantısı bilgi anlamına gelmektedir. İngilizcede "information" kelimesinin kısaltılmışıdır.
.pro = Profesyonel anlamına gelmektedir. İngilizcede professional" kelimesinin kısaltılmışıdır.
.name = Gerçek isimler için bu uzantı kullanılmaktadır. İngilizcede "nickler" kelimesinden üretilmiştir.
.edu = Eğitim kurumları için türetilmiş bir alan adı uzantısıdır. "education" kelimesinin kısaltılmışıdır.
.gov = Devlet kuruluşlarının alan adı uzantısıdır. "government" kelimesinin kısaltılmışıdır.
Ülke kısaltmalı üst seviye alan adları (ccTLD);
.tr = Türkiye
.ad = Andorra
.ae = Birleşik Arap Emirlikleri
.af = Afganistan
.ag = Antigua ve Barbuda
.ai = Anguilla
.al = Arnavutluk
.am = Ermenistan
.de = Almanya
.ao = Angola
.aq = Antarktika Antarktika Anlaşması na göre 60°G’in güneyindeki her şey için.
.ar = Arjantin
.as = Amerikan Samoası
.at = Avusturya
VB…
Günümüzde alan adları yukarıdaki uzantılardan seçilerek kayıt edilmektedir. Her uzantının farklı kayıt ücretleri olmakla beraber kendilerine göre belirlenen şartları ve kuralları vardır buna bağlı olarak kimi alan adı uzantısı belge ile kayıt edilmekteyken, kimi uzantı hiçbir şart göz ardı edilmeksizin ücreti ödenerek kayıt edilebilmektedir.
Domain Kayıt Ederken Kullanılabilecek Karakterler;
Önceleri domain kayıt ederken sadece İngilizce karakter kullanmak gerekiyorken 2006 yılından itibaren Türkçe karakterli alan adları da kayıt edilebilmeye başlanmıştır. Türkçe karakterli alan adı kayıt edebilirliği konusunda çok geç kalındığı için ülkemizde hala Türkçe karakterli alan adları tercih edilmiyor. Bu nedenle Şakiroğlu İnşaat firması sakirogluinsaat şeklinde alan adı almak zorunda kalıyor. Domain kayıt ederken _?=}][{½$#£>><| gibi özel karakterler kullanıma kapalı tutulmuştur. Sadece – (orta tire) kullanıma açık bırakılmıştır.
Domain Karakter Uzunluğu;
Domain karakter sınırı min:3 max:63 karakter olarak belirlenmiştir. Günümüzde 2 karakterli domainler ile karşılaşmanız mümkün bunun nedeni önceki yıllarda 2 karakter domain kayıt edilebiliyorken ICANN kurumunun almış olduğu karar ile 2 karakter alan adlarının satışı kaldırılmıştır. Önceden kullanıma verilen 2 karakterli alan adları aktif olarak kalmıştır. Her nekadar 63 karakter uzunluğunda alan adı kayıt edebiliyor olsak da her zaman kısa ve anlaşılır domain daha etkili ve değerlidir.